Dostarczanie żywności dla najuboższej ludności Unii Europejskiej 2015 FEAD

herb gdzlogo_brat_albert

Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta będzie realizowało zadanie publiczne dotyczące dystrybucji żywności w ramach programu „Dystrybucja żywności dla osób żyjących w niedostatku w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – FEAD″. Zadanie ma na celu pomoc żywnościową dla 1750 osób miesięcznie w wyznaczonych terminach. Realizacja zadania ma załagodzić niedostatek i ubóstwo w rodzinie. Program realizowany będzie w terminie od 15.07.2015 do 29.02.2016 roku.

Żywność będzie wydawana przy ul. Parkowej 22a (za Powiatowym Urzędem Pracy) w Grudziądzu.

Zadanie realizowane jest w formie wspierania przez Prezydenta Grudziądza.

www.bipmopr.grudziadz.pl


Logo PEAD kopiaCelem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. Od połowy maja 2015 roku rozpocznie się realizacja Podprogramu 2015, w ramach którego osoby najbardziej potrzebujące w całej Polsce będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak również możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Do końca lutego 2016 roku w Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta, osoby które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie będzie dystrybuowana w formie paczek żywnościowych. Do końca lutego 2016 roku, każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, otrzyma w nich produkty następującego typu: makaron świderki, ryż biały, kaszę jęczmienną, płatki kukurydziane, mleko UHT, ser żółty, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonkę wieprzową, klopsiki w sosie własnym, cukier biały, olej rzepakowy.

Prócz wsparcia żywnościowego, Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta, realizować będzie cykliczne działania: warsztaty kulinarne pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych (harmonogram warsztatów poniżej)

Pomoc żywnościowa, w postaci paczki żywnościowej może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikacji do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (813 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 684 zł dla osoby w rodzinie), na podstawie skierowania wystawionego przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej, lub w przypadku osoby bezdomnej – oświadczenia podpisanego w organizacji.

HARMONOGRAM WARSZTATÓW KULINARNYCH:

  • 09.09.2015 – grupa 20 os.
  • 16.09.2015 – grupa 20 os.
  • 14.10.2015 – grupa 20 os.
  • 21.10.2015 – grupa 20 os.
  • 04.11.2015 – grupa 20 os.
  • 18.11.2015 – grupa 20 os.
  • 02.12.2015 – grupa 20 os.
  • 09.12.2015 – grupa 20 os.
  • 13.01.2016 – grupa 20 os.
  • 20.01.2016 – grupa 20 os.

Warsztaty prowadzone będą w budynku przy ul. Parkowej 22a

(za Rejonowym Urzędem Pracy) w godz. 8:30- 10:30 przez eksperta kulinarnego.

Poszukiwany ekspert kulinarny lub kuchmistrz!

Program wspierający powrót osób bezdomnych do społeczności


po pz logo jpglogo z flaga jpg

Celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. Od połowy maja 2015 roku rozpoczęła się realizacja Podprogramu 2015, w ramach którego osoby najbardziej potrzebujące w całej Polsce będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak również możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Do końca kwietnia 2016 roku w Kole Grudziądzkim Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta, osoby, które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie będzie dystrybuowana w formie paczek żywnościowych. Do końca kwietnia 2016 roku, każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, otrzyma w nich produkty następującego typu: makaron świderki, ryż biały, kaszę jęczmienną, kawę zbożową, płatki kukurydziane, mleko UHT, ser żółty , groszek z marchewką, sok jabłkowy, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonkę wieprzową, klopsiki w sosie własnym, cukier biały i olej rzepakowy.

Prócz wsparcia żywnościowego, Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta, realizować będzie cykliczne działania:

1.Warsztaty kulinarne

O szczegółach informować będziemy na bieżąco. Wsparcie działaniami towarzyszącymi, pozwoli na zwiększenie wymiaru pomocy żywnościowej, która realizowana jest w ramach Programu.

Pomoc żywnościowa, w postaci paczki żywnościowej może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone  w art. 7 ustawy o pomocy społecznej
i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania
z pomocy społecznej (951 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 771 zł dla osoby w rodzinie), na podstawie skierowania wystawionego przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej, lub w przypadku osoby bezdomnej – oświadczenia podpisanego w organizacji.

Podprogram 2015 jest kontynuacją Podprogramu 2014, w ramach którego Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta, objęła wsparciem żywnościowym 2.000 osób. Obok dystrybucji paczek, prowadzone były również działania w ramach Koła Grudziądzkiego Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta oraz spotkania integracyjne.


po pz logo jpglogo z flaga jpg

 

PO PŻ 2015 – Harmonogram Działań Towarzyszących

HARMONOGRAM WARSZTATÓW W RAMACH DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-20120
PODPROGRAM POPŻ 2015

L.P.
DATA
TYTUŁ WARSZTATU
GODZINA
NAZWA ORGANIZACJI
MIEJSCE WARSZTATÓW
OSOBA PROWDZĄCA
1
 09.09.15
 kulinarny
 8:30
 Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta (dalej: TPBA)
 ul. Parkowa 22a, Grudziądz
 Jadwiga Konieczna
2
 16.09.15
 kulinarny
 8:30
 TPBA
ul. Parkowa 22a, Grudziądz
 Jadwiga Konieczna
3
 14.10.15
 kulinarny
 8:30
 TPBA
ul. Parkowa 22a, Grudziądz
 Jadwiga Konieczna
4
 21.10.15
 kulinarny
 8:30
 TPBA
ul. Parkowa 22a, Grudziądz
 Jadwiga Konieczna
5
04.11.15
kulinarny
8:30
TPBA
ul. Parkowa 22a, Grudziądz
Jadwiga Konieczna
6
18.11.15
kulinarny
8:30
TPBA
ul. Parkowa 22a, Grudziądz
Jadwiga Konieczna
7
02.12.15
kulinarny
8:30
TPBA
ul. Parkowa 22a, Grudziądz
Jadwiga Konieczna
8
09.12.15
kulinarny
8:30
TPBA
ul. Parkowa 22a, Grudziądz
Jadwiga Konieczna
9
13.01.16
kulinarny
8:30
TPBA
ul. Parkowa 22a, Grudziądz
Jadwiga Konieczna
10
 20.01.16
 kulinarny
 8:30
 TPBA
ul. Parkowa 22a, Grudziądz
 Jadwiga Konieczna

Komentowanie jest wyłączone.