Program Operacyjny POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Informujemy, iż na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych i uchlania dyrektywy 95/46/WE. W związku z powyższym Organizacje Partnerskie:
- Federacja Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie przy Alejach Jerozolimskich 30
- Bank Żywności z siedzibą w Grudziądzu przy ul. Dąbrowskiego 11/13
- Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta z siedzibą w Grudziądzu przy ul. Parkowej 22/24
realizujące Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących przetwarzają dane osobowe osób korzystających z pomocy żywnościowej obejmujące:
-
- imię i nazwisko, liczbę osób wchodzących w skład gospodarstwa domowego, w tym w podziale na: płeć, przynależność do grupy docelowej Programu Operacyjnego, tj. osoby bezdomne, osoby niepełnosprawne, migranci i osoby obcego pochodzenia, pozostałe osoby;
-
- dochód osoby i rodziny;
W związku z korzystaniem z pomocy żywnościowej w ramach programu Program Operacyjny „Pomoc Żywnościowa” i przekazaniem danych osobowych, informujemy, że:
- Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Koło grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta, z siedzibą w Grudziądzu (dalej: „ADMINISTRATOR”). Z Administratorem można się kontaktować pisemnie, za pomocą poczty tradycyjnej na adres: ul. Parkowa 22/24, 83-300 Grudziądz lub drogą e-mailową pod adresem: tpba.gr@wp.pl
- Administrator nie wyznaczył Inspektora Ochrony Danych
- Pani/Pana dane osobowe są przetwarzane na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), tj. w oparciu o zgodę osoby, której dane dotyczą.
- Przetwarzanie odbywa się w celu korzystania z pomocy żywnościowej oraz udziału w działaniach towarzyszących, organizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących.
- Administrator będzie przekazywał dane osobowe innym podmiotom, tylko na podstawie przepisów prawa, w tym: MRPiPS, KOWR, Federacji Polskich Banków żywności oraz innym podmiotom, w tym Bankowi Żywności wGrudziądzu na podstawie umów powierzenia przetwarzania danych osobowych.
- Przetwarzanie danych osobowych nie odbywa się na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora lub strony trzeciej.
- Dane osobowe nie pochodzą od stron trzecich.
- Administrator nie zamierza przekazywać danych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej.
- Dane osobowe będą przetwarzane przez Administratora przez 10 lat od dnia rozliczenia Programu.
- Osoba, której dane dotyczą ma prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania oraz o prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia danych.
- Skargę na działania Administratora można wnieść do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
- Podanie danych osobowych jest wymogiem do wykonania obowiązków Administratora. Ich nie podanie spowoduje brak możliwości korzystania z programu POPŻ.
- Administrator nie przewiduje zautomatyzowanego podejmowania decyzji.
PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:
– włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
– pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
– wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:
– warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
– warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
– programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
– warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).
Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:
– dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
– współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
– oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
– kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.
Pomoc Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności [Organizacja Partnerska Regionalna – OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji Partnerskich Lokalnych – OPL].
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z
EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
______________________________________________________________________________
PODROGRAM 2021
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2021 – czerwiec 2022, a jej celami szczegółowymi są:
-
organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ
-
racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym
-
przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ
-
prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2021 – czerwiec2022
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności w Grudziądzu do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa kujawsko-pomorskiego która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1542,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1161,60 PLN dla osoby w rodzinie (od 01.01.2022 – 1707,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1320,00 PLN dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Sposób kwalifikacji:
-
OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
-
OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
-
OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 28,17 kg w tym:
NAZWA ARTYKUŁU |
ILOŚĆ SZTUK NA OSOBĘ |
OPAKOWANIE JEDNOSTKOWE (KG/L) |
ILOŚĆ KG NA OSOBĘ |
CUKIER BIAŁY |
4 |
1 |
4,00 |
GROSZEK Z MARCHEWKĄ |
8 |
0,4 |
3,20 |
KASZA JĘCZMIENNA |
2 |
0,5 |
1,00 |
KONCENTRAT POMIDOROWY |
7 |
0,16 |
1,12 |
MAKARON JAJECZNY |
9 |
0,5 |
4,50 |
MLEKO UHT |
5 |
1 |
5,00 |
OLEJ RZEPAKOWY |
4 |
1 |
4,00 |
POWIDŁA ŚLIWKOWE |
5 |
0,3 |
1,50 |
FILET W OLEJU |
5 |
0,17 |
0,85 |
SZYNKA DROBIOWA |
6 |
0,3 |
1,80 |
SZYNKA WIEPRZOWA |
4 |
0,3 |
1,20 |
-
Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2021 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2021.
-
Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
-
W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2021jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 22,5 KG). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 6 grup artykułów spożywczych.
-
W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
-
W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin.
-
Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
-
warsztaty kulinarne
-
warsztaty edukacji ekonomicznej
-
warsztaty dietetyczne
-
warsztaty niemarnowania żywności
-
inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących
Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
-
włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa
-
grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne)
-
pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
-
pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
-
wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta informuje, że w dniach (harmonogram poniżej) przeprowadzone zostaną warsztaty kulinarne dla wytypowanych osób korzystających z pomocy żywnościowej Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014- 2020 współfinansowanego przez Unię Europejską w Ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Warsztaty prowadzone będą w budynku przy ul. Parkowej 22a (za Rejonowym Urzędem Pracy) w godz. 8:00- 10:00 i 10:30- 12:30 przez eksperta kulinarnego.
HARMONOGRAM WARSZTATÓW KULINARNYCH:
– 09.02.2022
– 16.02.2022
– 09.03.2022
– 16.03.2022
– 10.03.2022
– 17.03.2022
– 06.04.2022
TERMINY WYDAWANIA ŻYWNOŚCI
godz. 8:00- 14:30, ul. Parkowa 22a (za Urzędem Pracy)
Lista nr 1 | 09.02 | 09.03 | 06.04 | 11.05 | 08.06 |
Lista nr 2 |
16.02 | 16.03 | 13.04 | 18.05 | 15.06 |
Lista nr 3 | 10.03 | 07.04 | 12.05 | 09.06 | |
Lista nr 4 |
17.03 | 14.04 | 19.05 | 20.06 | |
Lista nr 5 |
08.04 | 13.05 | 10.06 | ||
Lista nr 6 |
15.04 | 20.05 | 17.06 |
DODATKOWY 23.02 23.03 20.04 25.05 22.06
TERMIN(środa)
godz.8:00- 12:00
Zaległy towar: za m-c luty 24.03, za m-c luty, marzec 21.04, za m-c luty, marzec, kwiecień 26.05, za m-c luty, marzec, kwiecień, maj 23.06, za m-c luty, marzec, kwiecień, maj, czerwiec 06.07
PODPROGRAM 2020
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – sierpień 2021, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
- racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2020 – sierpień 2021
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności W Grudziądzu [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa kujawsko – pomorskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1542,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1161,60 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Sposób kwalifikacji:
OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 42,27 kg w tym:
NAZWA ARTYKUŁU |
ILOŚĆ SZTUK NA OSOBĘ |
OPAKOWANIE JEDNOSTKOWE (KG/L) |
ILOŚĆ KG NA OSOBĘ |
CUKIER BIAŁY |
4 |
1 |
4,00 |
BURACZKI WIÓRKI |
4 |
0,35 |
1,40 |
FASOLKA PO BRETOŃSKU |
3 |
0,5 |
1,50 |
HERBATNIKI MAŚLANE |
2 |
0,2 |
0,40 |
GROSZEK Z MARCHEWKĄ |
8 |
0,4 |
3,20 |
MUS JABŁKOWY |
2 |
0,72 |
1,44 |
KASZA JĘCZMIENNA |
3 |
0,5 |
1,50 |
KONCENTRAT POMIDOROWY |
7 |
0,16 |
1,12 |
MAKARON JAJECZNY |
10 |
0,5 |
5,00 |
MLEKO UHT |
7 |
1 |
7,00 |
OLEJ RZEPAKOWY |
4 |
1 |
4 |
PASZTET DROBIOWY |
2 |
0,16 |
0,32 |
PŁATKI OWSIANE |
2 |
0,5 |
1,00 |
POWIDŁA ŚLIWKOWE |
5 |
0,3 |
1,50 |
FILET W OLEJU |
7 |
0,17 |
1,19 |
RYŻ BIAŁY |
2 |
1 |
2,00 |
SER PODPUSZCZKOWY |
4 |
0,4 |
1,60 |
SZYNKA DROBIOWA |
8 |
0,3 |
2,40 |
SZYNKA WIEPRZOWA |
4 |
0,3 |
1,20 |
MIÓD NEKTAROWY |
1 |
0,5 |
0,50 |
Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2020 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2020.
Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2020 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 70% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 29,59kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.
W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
-
- warsztaty kulinarne;
-
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
-
- warsztaty dietetyczne;
-
- warsztaty niemarnowania żywności,
- inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących
Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
- pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
TERMINY WYDAWANIA ŻYWNOŚCI
godz. 8:00- 14:30, ul. Parkowa 22a (za Urzędem Pracy)
Lista nr 1 |
14.04 | 05.05 | 02.06 | 07.07 | 04.08 |
Lista nr 2 |
21.04 | 12.05 | 09.06 | 14.07 | 11.08 |
Lista nr 3 |
06.05 | 15.06 | 08.07 | 05.08 | |
Lista nr 4 |
13.05 | 10.06 | 15.07 | 12.08 | |
Lista nr 5 |
04.06 | 09.07 | 06.08 | ||
Lista nr 6 |
11.06 | 16.07 | 13.08 |
DODATKOWY 28.04 19.05 16.06 21.07 18.08
TERMIN(środa)
godz.8:00- 12:00
Zaległy towar: za m-c kwiecień 26.05, za m-c maj 23.06, za m-c czerwiec 28.07, za m-c lipiec i sierpień 25.08
HARMONOGRAM WARSZTATÓW KULINARNYCH:
– 02.06.2021
– 04.06.2021
– 09.06.2021
– 10.06.2021
– 11.06.2021
– 15.06.2021
– 07.07.2021
Warsztaty prowadzone będą w budynku przy ul. Parkowej 22a (za Rejonowym Urzędem Pracy) w godz. 8:00- 10:00 i 10:30- 12:30 przez eksperta kulinarnego.
POMOC TOWARZYSZĄCA DLA OSÓB
KORZYSTAJĄCYCH Z POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ
WSPARCIE PSYCHOLOGICZNE
psycholog- A. Sikora-Majkowska
codziennie (po wcześniejszym umówieniu spotkania telefonicznie)
tel. 56/69 68 789, ul. Waryńskiego 36
WSPARCIE PRAWNE
Radca prawny- M. Stępień, E. Grzędzicka
środa godz. 07:30 – 14:30
ul. Waryńskiego 34
ŁAŹNIA
Możliwość skorzystania z łaźni i środków higienicznych w każdy poniedziałek, środę i piątek w godz. 10:00 – 12.00
POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty
Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta z terenu województwa kujawsko- pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Grudziądzu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 1404 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko- pomorskiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
– 58849,55 ton żywności;
– 6820 paczek żywnościowych;
– 0 posiłków;
W ramach POPŻ Podprogram2020 dla 210 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 14 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
– edukacji finansowej – 0 spotkań dla 0 uczestników
– żywieniowo-dietetycznych – 0 spotkań dla 0 uczestników
– kulinarnych – 14 spotkań dla 210 uczestników
– niemarnowania żywności – 0 spotkań dla 0 Uczestników
– innych działań aktywizujących – 0 spotkań dla 0 Uczestników
PODROGRAM 2019
W związku z aktualizacją Wytycznych Instytucji Zarządzającej dotyczących realizacji POPŻ Podprogram 2019 z dnia 17 i 23 marca 2020 dotyczącej usprawniania realizacji dystrybucji wśród osób potrzebujących wprowadzone następujące zasady postepowania w okresie zagrożenia epidemiologicznego związanego z COVID-19.
-
Dopuszcza się zmianę terminów dostaw poszczególnych artykułów spożywczych do magazynów organizacji partnerskich i terminów ich dystrybucji w celu dostosowania do bieżących możliwości organizacji partnerskich.
-
W celu minimalizacji ryzyka zarażenia, zaleca się kwalifikowanie przez OPS/OPL osób najbardziej potrzebujących do pomocy żywnościowej na podstawie przeprowadzonego wywiadu telefonicznego lub z wykorzystaniem innych dostępnych środków komunikacji elektronicznej. Pracownik ośrodka pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych także przedstawiciel organizacji partnerskiej samodzielnie lub za pośrednictwem przedstawiciela innej placówki, wypełnia formularz skierowania, zgodnie z wzorem w załączniku nr 5.1 lub formularz oświadczenia zgodnie z wzorem nr 7.1 do Wytycznych IZ. Podpisany formularz przekazuje się w formie elektronicznej lub innej dostępnej formie do właściwej organizacji partnerskiej, która na jego podstawie udostępnia żywność osobie zakwalifikowanej.
-
W przypadku tymczasowego zawieszenia działalności organizacji wydających posiłki, osobom zakwalifikowanym do pomocy żywnościowej w formie posiłku, zaleca się udostępniać pomoc na wynos lub w formie paczek żywnościowych.
-
W przypadku osób bezdomnych, dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych, odpowiednio do potrzeb tych osób i możliwości OPR/OPL. Osoby bezdomne zgłaszające się do programu w okresie epidemiologiczny należy zakwalifikować na podstawie załącznika nr 6.1.
-
Przedstawiciele placówek, w których przebywają osoby bezdomne, takich jak: schroniska, noclegownie, hospicja itp. Nie należących do sieci organizacji partnerskich w ramach POPŻ, mogą w imieniu osoby/osób bezdomnych wypełniać i przekazywać oświadczenia bezpośrednio do organizacji partnerskich, jak również odbierać paczki z żywnością i przekazywać je osobom bezdomnym. Do odbioru paczki z żywnością z OPL uprawnieni są także funkcjonariusze służb takich jak m.in. WOT, Straż Miejska lub Ochotnicza Straż Pożarna.
-
Prowadząc dystrybucję żywności należy stosować środki ostrożności i stosować się do bieżących zaleceń służb sanitarnych.
-
Osoba wydająca żywność/dostarczająca żywność osobie uprawnionej zaznacza w formularzu stanowiącym załącznik nr 2 do Wytycznych IZ jakie artykuły spożywcze zostały dostarczone i potwierdza podpisem wydanie artykułów.
-
Jeśli pomoc żywnościowa została dostarczona przez pracowników innych instytucji lub służb niż organizacje partnerskie, listę wydanych artykułów spożywczych należy przekazać właściwej organizacji partnerskiej.
-
Działania towarzyszące w okresie zagrożenia epidemiologicznego zostały zawieszone.
UWAGA zmiany!!!
OSOBY, KTÓRE MIAŁY WYZNACZONY TERMIN ODBIORU NA:
22.04.20 – NOWY TERMIN: 20.05.20 w godz. 8:00 – 14:00
23.04.20 – NOWY TERMIN: 21.05.20 w godz. 8:00 – 14:00
24.04.20 – NOWY TERMIN: 22.05.20 w godz. 8:00 – 14:00
27.04.20 – NOWY TERMIN: 26.05.20 w godz. 8:00 – 14:00
28.04.20 – NOWY TERMIN: 27.05.20 w godz. 8:00 – 14:00
29.04.20 – NOWY TERMIN: 27.05.20 w godz. 8:00 – 14:00
OSOBY, KTÓRE MIAŁY WYZNACZONY TERMIN ODBIORU NA 08.04.2020 – NOWY TERMIN:
LISTA NR 1
– OD nr 1 DO nr 163 – 22.04.20 W GODZ. 8:00 – 14:30
– OD nr 164 DO nr 306 – 23.04.20 W GODZ. 8:00 – 14:30
LISTA NR 1A
– OD nr 1A DO nr 116A – 24.04.20 W GODZ. 8:00 – 14:30
OSOBY, KTÓRE MIAŁY WYZNACZONY TERMIN ODBIORU NA 15.04.2020 – NOWY TERMIN:
LISTA NR 2
– OD nr 1 DO nr 135 – 27.04.20 W GODZ. 8:00 – 14:30
LISTA 2A
– OD nr 1A DO nr 60A – 28.04.20 W GODZ. 8:00 – 14:30
LISTA 2B
– OD nr 1B DO nr 42B – 28.04.20 W GODZ. 8:00 – 14:30
LISTA 2C
– OD nr 1C DO nr 12C- 28.04.20 W GODZ. 8:00 – 14:30
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – lipiec 2020, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻracjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującymprzekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2019 – lipiec 2020
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności w Grudziądzu [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa Kujawsko -Pomorskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
- Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. do 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
- Sposób kwalifikacji:
- OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
- OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 48 kg w tym:
- Artykuły warzywne i owocowe:
- groszek z marchewką 3,2 kg,
- fasola biała 3,2 kg,
- koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
- buraczki wiórki 1,05 kg,
- powidła śliwkowe 1,80 kg,-
- sok jabłkowy klarowny 4l
- Artykuły skrobiowe:
- makaron jajeczny 4,5 kg,
- makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg
- ryż biały 3 kg,
- kasza gryczana 1,5 kg,
- herbatniki maślane 0,8 kg,
- Artykuły mleczne:
- mleko UHT 7 l,
- ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,
- Artykuły mięsne:
- szynka drobiowa 2,7 kg,
- szynka wieprzowa mielona 1,8 kg,
- pasztet wieprzowy 0,48 kg,
- filet z makreli w oleju 1,53 kg,
- Cukier
- cukier biały 4 kg,
- Tłuszcze
- olej rzepakowy 4 l,
- Dania gotowe
- gołąbki w sosie pomidorowym 1,7 kg;
- Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo.
- Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
- W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2019 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 38,8kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych
- W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
- W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
- Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
-
- warsztaty kulinarne;
-
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
-
- warsztaty dietetyczne;
-
- warsztaty niemarnowania żywności,
- inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
- pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
TERMINY WYDAWANIA ŻYWNOŚCI
ŚRODA godz. 8:00- 14:30, ul. Parkowa 22a (za Urzędem Pracy)
I.Termin |
II.Termin |
III.Termin |
IV.Termin |
|
1.Grupa osób |
12.02 | 11.03 | 08.04 | 13.05 |
2.Grupa osób |
19.02 | 18.03 | 15.04 | 20.05 |
DODATKOWY 26.02 25.03 22.04 27.05
TERMIN(środa)
godz.8:00- 12:00
TERMINY WYDAWANIA ŻYWNOŚCI
ŚRODA godz. 8:00- 14:30, ul. Parkowa 22a (za Urzędem Pracy)
V.Termin |
VI.Termin |
VII.Termin |
VIII.Termin |
|
1.Grupa osób |
10.06 | 08.07 | ||
2.Grupa osób |
17.06 | 15.07 |
DODATKOWY 22.06 22.07
TERMIN(środa)
godz.8:00- 12:00
Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta informuje, że w dniach (harmonogram poniżej) przeprowadzone zostaną warsztaty kulinarne dla wytypowanych osób korzystających z pomocy żywnościowej Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014- 2020 współfinansowanego przez Unię Europejską w Ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Warsztaty prowadzone będą w budynku przy ul. Parkowej 22a (za Rejonowym Urzędem Pracy) w godz. 8:00- 10:00 przez eksperta kulinarnego.
HARMONOGRAM WARSZTATÓW KULINARNYCH:
– 12.02.2020
– 19.02.2020
– 11.03.2020
– 18.03.2020
– 08.04.2020
– 15.04.2020
– 13.05.2020
– 20.05.2020
– 10.06.2020
– 17.06.2020
– 08.07.2020
– 15.07.2020
SCENARIUSZ WARSZTATÓW
CELE I ZAŁOŻENIA
- Zintegrowanie zespołu (przedstawienie trenera i uczestników)
- Poszerzanie wiedzy i umiejętności kulinarnych
-
Wprowadzenie lekkiej i przyjemnej atmosfery
- Nauczenie sztuki przygotowania kilku prostych dań
SCENARIUSZ
Podczas warsztatów uczestnicy maja okazję zapoznania się z możliwością wykorzystania znanych, podstawowych produktów do stworzenia nowych dań oraz mogą dowiedzieć się jakie są podstawowe składniki i sposoby przygotowania potraw.
Stawiany jest nacisk na integrację nie zapominając, że ma być miło i smacznie!
PRZEBIEG WARSZTATÓW
1.Rozpoczęcie warsztatów. Krótka prelekcja i wspólna rozmowa na temat wybranych produktów, dań oraz tematu warsztatów.
2.Osoby biorące udział w warsztatach dowiadują się jak łączyć składniki i techniki gotowania. Podczas gotowania oprócz rozwinięcia swoich umiejętności kucharskich, uczestnicy będą mogli dowiedzieć się na jakie produkty i potrawy warto w kuchni „stawiać”! Oferta skierowana jest do osób otwartych na nowe doświadczenia smakowe, nowatorskie połączenia smaków i aromatów.
3.Prezentacja dań i wspólna konsumpcja.
POMOC TOWARZYSZĄCA DLA OSÓB
KORZYSTAJĄCYCH Z POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ
-
WSPARCIE PSYCHOLOGICZNE
psycholog- A. Sikora-Majkowska
codziennie(po wcześniejszym umówieniu spotkania telefonicznie);
tel. 56/69 68 789, ul. Waryńskiego 36
-
WSPARCIE PRAWNE
Radca prawny- M. Stępień, E. Grzędzicka
środa godz. 07:30 – 14:30
ul. Waryńskiego 34
-
ŁAŹNIA
Możliwość skorzystania z łaźni i środków higienicznych w każdy poniedziałek, środę i piątek w godz. 10:00 – 12:00
PODPROGRAM 2019 – efekty
Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta z terenu województwa kujawsko – pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Grudziądzu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe)
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane)
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający)
-
mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju)
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy)
-
tłuszcze (olej rzepakowy)
-
dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym)
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 6646 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko- pomorskiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
-
66897,06 ton żywności
-
6646 paczek żywnościowych
-
0 posiłków
4. W ramach Podprogramu 2019 dla 1455 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 33 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
-
edukacji finansowej – 0 spotkań dla 0 uczestników
-
żywieniowo dietetycznych – 0 spotkań dla 0 uczestników
-
kulinarnych – 33 spotkania dla 212 uczestników
-
niemarnowania żywności – 0 spotkań dla 0 Uczestników
-
innych działań aktywizujących – 0 spotkań dla 0 Uczestników
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
PODROGRAM 2018
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2018 – czerwiec 2019, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
- racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
- przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: wrzesień 2018 – czerwiec 2019
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności w Grudziądzu [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa kujawsko – pomorskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
- Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, do 30.09.2018 r. – 1 268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 028 PLN, dla osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. – 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
- Sposob kwalifikacji:
- OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
- OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
- OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2018 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 49 kg w tym:
1.Artykuły warzywne i owocowe:
- groszek z marchewką 3,6 kg,
- fasola biała 3,6 kg,
- koncentrat pomidorowy 1,60 kg,
- buraczki wiórki 1,05 kg,
- powidła śliwkowe 1,80 kg,
2. Artykuły skrobiowe:
- makaron jajeczny 4,5 kg,
- makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
- ryż biały 3 kg,
- kasza gryczana 1,5 kg,
- herbatniki maślane 0,8 kg,
3. Artykuły mleczne:
- mleko UHT 7 l,
- ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
4. Artykuły mięsne:
- szynka drobiowa 3 kg,
- szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
- pasztet wieprzowy 0,64 kg,
- kabanosy wieprzowe 0,36 kg,
- filet z makreli w oleju 1,7 kg,
5. Cukier
-
- cukier biały 4 kg,
- miód nektarowy wielokwiatowy
6. Tłuszcze
- olej rzepakowy 4 l
7. Dania gotowe
- gołąbki w sosie pomidorowym 1,6 kg
Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo.
Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2018 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 39,5 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych
W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
-
- warsztaty kulinarne;
-
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
-
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty niemarnowania żywności.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
- pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
TERMINY WYDAWANIA ŻYWNOŚCI
ŚRODA godz. 8:00- 14:30, ul. Parkowa 22a (za Urzędem Pracy)
I.Termin | II.Termin | III.Termin | IV.Termin | |
1.Grupa osób | 14.11 | 05.12 | 09.01 | 06.02 |
2.Grupa osób | 21.11 | 12.12 | 16.01 | 13.02 |
DODATKOWY TERMIN (środa) godz. 8.00 – 12.00: 28.11, 19.12, 23.01, 20.02
TERMINY WYDAWANIA ŻYWNOŚCI
ŚRODA godz. 8:00- 14:30, ul. Parkowa 22a (za Urzędem Pracy)
V.Termin | VI.Termin | VII.Termin | VIII.Termin | |
1.Grupa osób | 13.03 | 10.04 | 08.05 | |
2.Grupa osób | 20.03 | 17.04 | 15.05 |
|
DODATKOWY TERMIN (środa) godz. 8.00-12.00 : 27.03, 24.04, 22.05
TERMINY WYDAWANIA ŻYWNOŚCI
ŚRODA godz. 8:00- 14:30, ul. Parkowa 22a (za Urzędem Pracy)
IX.Termin | X.Termin | XI.Termin | XII.Termin | |
1.Grupa osób | 09.05 | |||
2.Grupa osób | 16.05 |
DODATKOWY TERMIN (środa) godz. 8.00 – 12.00: 23.05
Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta informuje, że w dniach (harmonogram poniżej) przeprowadzone zostaną warsztaty kulinarne dla wytypowanych osób korzystających z pomocy żywnościowej Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014- 2020 współfinansowanego przez Unię Europejską w Ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Warsztaty prowadzone będą w budynku przy ul. Parkowej 22a (za Rejonowym Urzędem Pracy) w godz. 8:00- 10:00 przez eksperta kulinarnego.
HARMONOGRAM WARSZTATÓW KULINARNYCH: – 14.11.2018 – 21.11.2018 – 05.12.2018 – 12.12.2018 – 09.01.2019 – 16.01.2019 – 06.02.2019 – 13.02.2019 – 13.03.2019 – 20.03.2019 – 10.04.2019 – 17.04.2019 – 08.05.2019 – 15.05.2019
|
POMOC TOWARZYSZĄCA DLA OSÓB
KORZYSTAJĄCYCH Z POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ
WSPARCIE PSYCHOLOGICZNE
psycholog- A. Sikora-Majkowska
codziennie (po wcześniejszym umówieniu spotkania telefonicznie)
tel. 56/69 68 789, ul. Waryńskiego 36
WSPARCIE PRAWNE
Radca prawny- M. Stępień, E. Grzędzicka
środa godz. 07:30 – 14:30
ul. Waryńskiego 34
ŁAŹNIA
Możliwość skorzystania z łaźni i środków higienicznych w każdy poniedziałek, środę i piątek w godz. 10:00 – 12.00
PODPROGRAM 2018 – efekty
Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta z terenu województwa kujawsko – pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Grudziądzu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
– warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe)
– skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane)
– mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający)
– mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju)
– cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy)
– tłuszcze (olej rzepakowy)
– dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Pomoc żywnościowa trafiła do 1773 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko-pomorskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
– 74.049,45 ton żywności;
– 10542 paczek żywnościowych;
W ramach Podprogramu 2018 dla 1773 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 14 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 0 spotkań dla 0 uczestników
• Żywieniowe – 0 spotkań dla 0 uczestników
• Kulinarne – 14 spotkań dla 243 uczestników
• Niemarnowanie żywności – 0 spotkań dla 0 uczestników
——————————————————————————————————————–
PODROGRAM 2017
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018, a jej celami szczegółowymi są:
organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ, prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 23.03.2017- 15.07.2018.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2017 – czerwiec 2018
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywność w Grudziądzu [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL] na terenie województwa kujawsko- pomorskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Sposób kwalifikacji:
– OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
– OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
– OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skald zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje:
– miód wielokwiatowy 0,4 l
– kabanosy wieprzowe 0,36 kg
– groszek z marchewką 4 kg
– fasola biała 4 kg
– koncentrat pomidorowy 1,76 kg
– buraczki wiórki 1,05 kg
– powidła śliwkowe 1,5 kg
– makaron jajeczny 4,5 kg
– makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
– ryż biały 4 kg
– kasza gryczana 2 kg
– herbatniki maślane 0,6 kg
– mleko UHT 7 l
– ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg
– gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg
– szynka drobiowa 3 kg
– szynka wieprzowa mielona 2,1 kg
– pasztet wieprzowy 0,64 kg
– filet z makreli w oleju 1,7 kg
– cukier biały 4 kg
– olej rzepakowy 4 l
Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
– warsztaty kulinarne;
– warsztaty edukacji ekonomicznej;
– warsztaty dietetyczne;
– warsztaty niemarnowania żywności.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne rzesz podopiecznych to:
– włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
– grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
– pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
– pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
– wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta będzie realizowało zadanie publiczne dotyczące dystrybucji żywności w granicach 100 ton w ramach programu „Dystrybucja żywności dla osób żyjących w niedostatku w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – FEAD″. Zadanie ma na celu pomoc żywnościową dla 1.750 osób miesięcznie w wyznaczonych terminach. Realizacja zadania ma załagodzić niedostatek i ubóstwo w rodzinie. Program realizowany będzie w terminie od września 2017 do maja 2018 roku.
Żywność będzie wydawana przy ul. Parkowej 22a (za Powiatowym Urzędem Pracy) w Grudziądzu.
Zadanie realizowane jest w formie wspierania przez Prezydenta Grudziądza.
TERMINY WYDAWANIA ŻYWNOŚCI
ŚRODA godz. 8:00- 14:30, ul. Parkowa 22a (za Urzędem Pracy)
I.Termin |
II.Termin |
III.Termin |
IV.Termin |
|
1.Grupa osób |
13.09 | 11.10 | 08.11 | 06.12 |
2.Grupa osób |
20.09 | 18.10 | 15.11 | 13.12 |
DODATKOWY 27.09 25.10 22.11 20.12
TERMIN(środa)
godz.8:00- 12:00
V.Termin |
VI.Termin |
VII.Termin |
VIII.Termin |
||
1.Grupa osób |
10.01 | 07.02 | 14.03 | 11.04 | |
2.Grupa osób |
17.01 | 14.02 | 21.03 | 18.04 |
DODATKOWY 24.01 21.02 28.03 25.04
TERMIN(środa)
godz.8:00- 12:00
IX.Termin |
X.Termin |
XI.Termin |
XII.Termin |
||
1.Grupa osób |
09.05 | ||||
2.Grupa osób |
16.05 |
DODATKOWY 23.05
TERMIN(środa)
godz.8:00- 12:00
Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta informuje, że w dniach (harmonogram poniżej) przeprowadzone zostaną warsztaty kulinarne dla wytypowanych osób korzystających z pomocy żywnościowej Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014- 2020 współfinansowanego przez Unię Europejską w Ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Warsztaty prowadzone będą w budynku przy ul. Parkowej 22a (za Rejonowym Urzędem Pracy) w godz. 9:00- 11:00 przez eksperta kulinarnego.
HARMONOGRAM WARSZTATÓW KULINARNYCH:
– 11.10.2017
– 18.10.2017
– 08.11.2017
– 15.11.2017
– 06.12.2017
– 13.12.2017
– 10.01.2018
– 17.01.2018
– 07.02.2018
– 14.02.2018
– 14.03.2018
– 21.03.2018
– 11.04.2018
– 18.04.2018
POMOC TOWARZYSZĄCA DLA OSÓB KORZYSTAJĄCYCH Z POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ
WSPARCIE PSYCHOLOGICZNE
psycholog- A. Sikora-Majkowska
codziennie(po wcześniejszym umówieniu spotkania telefonicznie);
tel. 56/69 68 789, ul. Waryńskiego 36
WSPARCIE PRAWNE
Radca prawny- M. Stępień, E. Grzędzicka
środa godz. 07:30 – 14:30
ul. Waryńskiego 34
ŁAŹNIA
Możliwość skorzystania z łaźni i środków higienicznych w każdy poniedziałek, środę i piątek w godz. 10:00 – 12:00
PODPROGRAM 2016
OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 01.04.2016- 15.07.2017.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2016 – czerwiec 2017
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 951 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 771 zł dla osoby w rodzinie (od 01.01.2017 obowiązuje nowe kryterium dochodowe – dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie) , stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Sposób kwalifikacji:
OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób
OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
– Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
– Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skald zestawu. Zestaw artykułów spożywczych obejmuje: makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko UHT, groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, cukier biały, olej rzepakowy, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy.
– Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]
– Paczki będą wydawane osobom potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji.
– W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
– W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
– Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji żywność do:
Banku Żywności w Grudziądzu
lub Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie
lub Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
LISTA OPR/OPL:
– Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Niefinansowane (obowiązkowe, realizowane przez OPL), takie jak:
– włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa,
– grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne).
– pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej):
– pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym,
– wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym
Finansowane (obowiązkowe, realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS):
– warsztaty kulinarne;
– warsztaty dietetyczne;
Działania opisane w pkt. b) będą realizowane przez Bank Żywności w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
HARMONOGRAM DZIAŁAŃ TOWARZSZĄCYCH: warsztaty kulinarne
– 09.11.2016
– 16.11.2016
– 07.12.2016
– 14.12.2016
– 11.01.2017
– 18.01.2017
– 08.02.2017
– 15.02.2017
– 15.03.2017
– 22.03.2017
– 12.04.2017
– 19.04.2017
– 10.05.2017
– 17.05.2017
PODPROGRAM 2017 – efekty
1. Koło Grudziądzkie Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta w Grudziądzu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2.Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
– warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe)
– skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane)
– mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający)
– mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju)
– cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy)
– tłuszcze (olej rzepakowy)
– dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami)
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 2109 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko- pomorskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
– 87676,62 ton żywności
– 14750 paczek żywnościowych
– 0 posiłków
5. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 14 warsztatów edukacyjnych, w których wzięło udział 215 osób.
6. Rodzaje warsztatów:
– Ekonomiczne – 0 spotkań dla 0 uczestników
– Żywieniowe – 0 spotkań dla 0 uczestników
– Kulinarne – 14 spotkań dla 215 uczestników
– Niemarnowanie żywności – 0 spotkań dla 0 uczestników
PODPROGRAM 2016 – efekty
-
- W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 – czerwiec 2017 współpracowaliśmy z Bankiem Żywności z Grudziądza ,
-
- Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg, ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
-
- Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 2472 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
-
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 96677,31 ton żywności;
- 17615 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
-
- W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań uczestniczyliśmy łącznie w 14 warsztatach edukacyjnych, w których wzięły 226 osoby
- Rodzaje warsztatów:
-
- Ekonomiczne – 0 spotkań dla 0 uczestników
-
- Żywieniowe – 0 spotkań dla 0 uczestników
-
- Kulinarne – 14 spotkań dla 226 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 0 spotkań dla 0 uczestników
PODPROGRAM 2015 – efekty
– W ramach POPŻ Podprogram 2015, który był realizowany w okresie maj 2015 – czerwiec 2016, do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak mleko, ser podpuszczkowy, ser topiony, makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna , płatki kukurydziane, kawa zbożowa, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy.
– Pomoc żywnościowa trafiła do 2429 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
– Wydaliśmy osobom potrzebującym ponad 199066,86 ton żywności
– W ramach Podprogramu 2015 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 10 warsztatów edukacyjnych, w których wzięło udział 200 osób
Rodzaje warsztatów:
– Ekonomiczne – 0 spotkań, 0 uczestników
– Żywieniowe – 0 spotkań, 0 uczestników
– Kulinarne – 10 spotkań, 200 uczestników
– Niemarnowanie żywności – 0 spotkań, 0 uczestników
PODPROGRAM 2014 – efekty
1. W ramach POPŻ Podprogram 2014, który był realizowany w okresie styczeń 2015 – luty 2015, do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak mleko, makaron świderki, mielonka wieprzowa, cukier, olej rzepakowy.
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 3300 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym 24.090 ton żywności
4. W ramach Podprogramu 2014 realizowaliśmy również działania towarzyszące niefinansowe skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań zapewniona była pomoc psychologa, prawnika oraz możliwość korzystania z łaźni i środków higienicznych.